Spørgsmålet er ikke, om du vil være prepper, men hvor parat vil du være?

 Artiklen bliver løbende opdateret 

Jeg betrægter mit køkken som min egen lille købmand, ved at hele tiden søer for at fylde op nå der er tilbud spare man mange penge.

 

Køkken prepping - skridt for skrit

Før man begynder at købe en masse ind skal man først ha visse ting klart i køkkenet.

A5 linieret blokkeblyantmalertapesort tus

 

Blok ternet eller linieret.

Blyant.

Malertabe.

Tusser.

Saks.

kokken lofthyller

 

kkken skab 

Først gælder det om at tømme et skab og så har jeg sat mailer tape på alle ting, der som vender ud af på hylden på taber skriver jeg udløbs dato EKS: 02/2020

 

Det gæller nu om at når man stiller ting ind i skabet at lave rykker som om det er en butik  eks har jeg plads til 4 dåser tomat bag hinanden den med først udløbs dato forest og den ny købte stilles bagerest.

 

knorr kylling karry

Husk at eksempel visse vare har er bred reklame side mens en en smal gavl giver mulighed for 2 i rekke og der ved ha flere forskelige vare på hylden. (skideballe til prudusenter sjelent kan man tydligt se hvad der i vare på tynd gavl af æsken) disse vare har ca 1 år holdbar hed. 

Nå skabet er delt op i områder og typer har man overblik.

 

krydderi

Starter med krydderier

Her gelder det om at ha små fyldte i køkkenet og så enten ha et plads i køkken skabe til støre bøtter som man fylder op fra, har man et køligt mørkt rum til rådighed er det optimalt til prepping rum.

Du skal ikke fare ud og købe en masse men over 14 dage tar du og stiller de krydderier frem på bordet som du bruger så nå de 14 dage er gået ved du hvilke nogen du bruger mest og disse er a krydderier som du først fylder op af krydderier holder længe under gøre og mørke forhold i kølige forhold.

 

 plast kasse ris

Opbevaring ovenpå skabe.

Opbevaring oven på skabe i plast bokse her bruger jeg hvide terning bokse det er vigtig de ikke er genemsigtige, desvære har jeg ikke fundet nogen med log ville helst ha nogen som den sorte boks.

Ud over at på vare skriver udløbs dato så skriver jeg også uden på kassen så man kan de om der er noget i kassen der bør bruge NU

Desvære har jeg ikke nu finde en kasse der er med log på og ikke gemmensigtig og ikke har håndtag hulder. for at gøre det nemmer med overblik har jeg skred titel og googlet et foto til printet skidt.

Se hunder glas der kommer info om hvordan man får eks : ris til at holde meget længe.

jeg køber altid 1 og prøver om jeg kan li varen. Bag på dåsen setter jeg malertæp med butikens navn mm

 

Konserves skab med automatisk rotation.

Nye lægges i for oven og skal man bruge tar man fra bunden.

Dåse rotation system til reo

Nye lægges i for oven og skal man bruge tar man fra bunden. 

Plast flaske opbevaring.

For at få ting til at holdesig beder køber jeg hvis plast EL tape  i lokale bygge marked.

Husk Vand flasker må ikke få sol lys, hvis de skal holde længe.

 plast flaske propper

Den først flaske er uden og den anden flaske med tape.

 

Opbevaring på glas.

 Genbrug glas       Sylter glas       Can glas   HENKOGNINGSGLAS

Der findes 3 typer af glas med log

• Genbrug glas

• Sylter glas

• Can glas

Det gælder om renlighed nå man bruge disse, der for bør de vaskes godt i varmt vand og der efter skoldes gælder både log og glads, man bør hælde kogende vand i og over log alså skolde det, man kan distralisere glas ved at stille ind i ovnen i 20 min 180 grader, husk at lad dem køle af langsomt de kulde sjok vil få glads til at springe, man skal undgå at røre på glasset eller på gummi i loget da fedt fra finger kan skade kvaliteten af lukning.

Genbrug af glas med log her er det vigtig at man trykker ned nå man skriger log på ting da den vil poppe op hvis indhold er blevet utæt

Sylte glads der finde både bolig og dyre glads ikea og andre er boliger glas er også tynder i glasset mens dyre glas er tykker i glasset detter har for de fleste ikke betydning i danmark, men t ar du glads med ud og sejle holder dyre glas best.

 HENKOGNINGSGLAS

Henkogningsglas-3000ml kan købes Her !

Henkogningsglas-5000ml kan købes Her !

Fordele ved disse glas er atr de fåes i 2 og 3 L og at gumming rem skal skiftes hver 3-4 år nå de bliver stive

Ved at ha 2 gla med samme inhold bruger man af det forste og nå det er tømt vaskes det og fylles op og det bager nu bliver det forste som man bruger af der ved roterman sit lager.

Ved at købe 1 glas hver måned vil man på den lange bane opnå at spare penge på mad køb og altid ha noget mad i huset...

 

Bonus tip: Jeg klipper etikette af posen indholdet er fra og klister på samme med info text på bagsiden af posen, og eks Øllebrød vejledning på det glas.

 

Oxygen Absorber

Oxygen Absorber

Lægger jeg i hver glas der er fyldt op de fåes i flere størelser.

De bruges til at hjælpe med at opretholde produktsikkerheden og forlænge holdbarheden.

Kan købes mange steder på netted.

 


Vakumpakker

Vakumpakker er denne populær, den har dobbelt forsegling.

Hâws vakuumpakker.

 

 

Fryseren.

Jeg har 2 fryser og A er fryser under køleskab og B er dybfryser.

Her foretrækker jeg at købe stor pak og pakke om i mit tilfælde 1 personers vakuum pakker.

varkum pakked mad

Jeg har en fryser liste hvor hver linie får nyt nummer 3 sifret så ved jeg hvad det for en vare nå jeg når 999 så burte alt være spist og starter forfra og laver løbende nye lister nå listen er ændret  og så skriver dato det er pakket på, der hvor antal står er feltet æxtre langet så jeg kan strege antal ud og skrive nyt nå jeg har været i fryseren. når jeg printer mit regne ark ud sotere jeg efter dato så det der bør spises først er øverst. er der få tilbage flyttes de fra fryser B til A gælder også hvis de er noge som skal spises snart.

Eks på liste :

nummer - mad                                 -  vægt ca - Holdbar hed - pakket dato - fryser - antal     - købs pris pr stk

003         - Oste pølse                           - 200 g     - 4 månder   - 12/2020      -    B    - 12         -

007         - Barbecue marinade kylling  - 250 g    - 9 måneder   - 01/2021     -    B    - 24  22   -

020         - Frekedeller                          - 200 g     - 6 månder   - 02/2021       -    B    - 10         -


Holdbarhed i fryseren

Kød

• Hakket kød 4 måneder
• Svinekød 3 - 6 måneder
• Hele stykker oksekød 1 år
• Lammekød 1,5 år
• Vildt magert 1,5 år

Fisk

• Fed fisk 1-2 måneder
• Fiskefars 1-2 måneder
• Mager fisk 3-6 måneder
• Gravet og røget 3-4 uger 

Mejeriprodukter

• Mælkeprodukter: 3 måneder (fløde bør fx ikke bruges til piskefløde, men sagtens til sovs osv.)
• Ost: 3-4 måneder (alt efter fedtindhold)

Frugt og grønt

• Som tommelfingeregel holder det sig i 10-12 måneder, grundet det lave fedtindhold.

Fjerkræ

• 3-9 måneder

Bagværk

• Alt efter fedtindholdet holder det 2-8 måneder. Jo mere fedt jo kortere holdbarhed i fryseren.


Vær opmærksom på

Du bliver ikke syg af at spise produkter, der har ligget længere tid, end den anbefalede tid i frysen. Produkterne bliver blot kvalitetsmæssigt forringet.

Husk at holde en god køkkenhygiejne, så du ikke forkorter varernes holdbarhed. Læs mere herom i God køkkenhygiejne: Spred ikke bakterier og virus

Husk hvis du er i tvivl om dit kød stadig kan spises, kan du oftest blot gennemstege produktet og spise det – læs mere herom God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op
 
Når du har styr på dit køkken er det tid til at begynde at opbygge Prepper Depotet